| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

onderzoek

Page history last edited by paul naarding 14 years, 1 month ago

Wetenschapscommissie A-opleiding GGNet

 

Voor de A-opleiding van GGNet is de wetenschappelijke activiteit georganiseerd via de wetenschapscommissie. De A-opleider is hier de voorzitter van en wordt bij afwezigheid waargenomen door diens plaatsvervanger.

Naast de plaatsvervangend opleider zijn stafleden die betrokken zijn bij de A-opleiding en die op dit moment wetenschappelijk actief zijn in één van de lopende projecten ook kern-lid. Aios worden vanaf het 2e jaar dat zij in opleiding zijn uitgenodigd bij de bijeenkomsten van deze commissie.

 

De commissie kent twee hoofdtaken:

1. het beoordelen van nieuwe projecten van de opleidingsstaf en van de (nieuwe) aios

2. het begeleiden van aios bij hun wetenschappelijke activiteiten gedurende de opleiding, uitmonden in het ‘eindreferaat’.

 

De commissie komt 1x per 3 maanden bij elkaar. Naast bespreken van lopende projecten is het ook nadrukkelijk als platform bedoeld waarin tot uitwisseling, ondersteuning en kruisbestuiving gekomen kan worden.

 

Vanuit de A-opleiding wordt het van belang geacht dat de wetenschappelijke activiteiten van de aios welke verplicht zijn voor de opleiding, zich concentreren op ziektegebonden onderwerpen. Binnen GGNet vindt ook onderzoek plaats naar kwaliteit van zorg en rondom wet en regelgeving. Hoewel zeker belangrijk voor de dagelijkse praktijk, vinden we het niet gewenst dat aios zich op zo’n onderwerp richten.

 

De belangrijkste onderzoekslijnen van de komende jaren zijn:

1. Neuropsychiatrie.

Belangrijkste project in deze lijn is het NESDO (Nederlandse studie naar depressie bij ouderen). Informatie hierover is te vinden op: http://nesdo.amstad.nl/

Stafleden betrokken bij deze lijn: P. Naarding, H. van Eyk.

2. Angst

1e lijnsbehandeling, begeleide zelfhulp, face to face of internet. Informatie over ‘begeleide zelfhulp’ is te vinden op: http://www.angstklachten.nl 

Stafleden betrokken bij deze lijn: C.A. van Boeijen. Klik hier voor een korte presentatie.

3. Impulsregulatiestoornissen

Deze onderzoekslijn omvat 3 onderdelen.

a) vergelijkend onderzoek naar meting van impulsiviteit met self-report lijsten en met een functieonderzoek ( ANT: Amsterdamse Neuropsychologische Taken)

b) onderzoek naar de vraag of impulsiviteit gemeten met de ANT voorspellend is voor een slechte uitkomt bij de gestructureerde klinische risicotaxatie volgens HKT-30

c) ontwikkeling van behandelmethode van impulsregulatiestoornissen met een serious game

Betrokken stafleden: J. Hummelen en A. v.d. Laan. Klik hier voor een presentatie.

4. Dwang en drang

Dit onderzoek richt zich op het standaardiseren van de registratie van vrijheidsbeperkende maatregelen in samenwerking met de inspectie en GGz Nederland. Vanuit Ggnet wordt leiding gegeven aan een landelijke benchmark waar 23 instellingen aan deelnemen.

Betrokken stafleden: E. Noorthoorn, W Janssen en J Sitvast.

 

 

 

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.